Kupujemy paterę do ciasta

Patera i ciasto

Wśród różnorodnych akcesoriów stołowych nie może zabraknąć patery na ciasto. Patera wbrew swojej nazwie nie służy tylko i wyłącznie do serwowania wypieków. Sprawdzi się również, gdy chcemy w elegancki sposób podać na stół owoce.

Patera do ciasta: jaką wybrać?

Wybranie patery do ciasta nie będzie sprawą prostą. W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego wybór pater do ciast jest bardzo duży. Różnią się one między sobą surowcem, z którego zostały wykonane. Na sklepowych półkach znaleźć można patery do ciasta wykonane ze szkła, porcelany, stali nierdzewnej, ceramiki. Patery na ciasto różnią się również kształtem. Do wyboru są zarówno okrągłe, jak i kwadratowe. Do tego patery mogą być piętrowe lub pojedyncze. Wybór jak widać jest naprawdę bardzo duży. Osoby, które są zainteresowane tą tematyką odsyłamy do naszego wcześniejszego artykułu. Klasyczna, szklana lub porcelanowa patera na nóżce doskonale sprawdzi się, gdy zechcemy w elegancki sposób podać tort.

Patera do ciasta: czy warto kupić piętrową?

Piętrowa patera sprawdzi się, gdy zechcemy podać na stół na przykład muffiny, a oprócz nich także jeszcze inne rodzaje babeczek. To idealny sposób na to, aby muffiny zachowały przez całe przyjęcie doskonały wygląd. Warto wspomnieć, że w sklepach z artykułami domowymi dostępne są również piętrowe patery w kształcie miseczek. Patery te idealnie sprawdzą się, gdy zechcemy podać gościom cukierki albo owoce. Jeszcze innym rodzajem pater do ciast są te obrotowe. Te patery są najczęściej używane przez profesjonalnych cukierników.