Wędzenie szynki na gorąco czy na zimno?

Choć wędzenie szynki nie jest już tak popularne jak za czasów naszych rodziców i dziadków, wciąż znajduje wielu amatorów — zarówno na wsiach, jak i w miastach. Na świątecznych stołach w wielu polskich domach tradycyjnie goszczą naturalne wędliny i swojskie kiełbasy. Wielu miłośników swojszczyzny wraca więc do przygotowywania szynki we własnej przydomowej wędzarni. Natomiast osoby, które nie mają takiej możliwości, często decydują się na zakup swojskich wędlin. Nie wszyscy jednak wiedzą, że popularne są dwie metody — wędzenie szynki na gorąco i na zimno. Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się, jaka jest różnica.

Wędzenie szynki na zimno

Wędzenie szynki na zimno jest długotrwałe — zajmuje kilka, a nawet kilkanaście dni. Co jednak oznacza „na zimno”? Temperatura wędzenia szynki wynosi od 30°C do 33°C. Przygotowywanie wędzonek powinno odbywać się pod stałą kontrolą — trzeba na bieżąco sprawdzać temperaturę i podsycać dym w palenisku. To jednak nie wszystko. Zanim przystąpimy do tego procesu, konieczne jest peklowanie szynek do wędzenia przez minimum 24 godziny.

Wędzenie szynki na ciepło

Jak wędzić szynkę na ciepło? Jest to o wiele prostsze i szybsze. Mięsa nie musisz specjalnie przygotowywać ani moczyć w solance. Co więcej, nie potrzebujesz nawet murowanej wędzarni — wystarczy Ci zwykła beczka. Jak długo wędzić szynkę? Wystarczą dwie godziny w temperaturze 90°C.

Jakie wędzenie preferujemy?

Jaką metodę wędzenia szynki i jaką temperaturę i czas preferujemy? Oczywiście zależy to od sytuacji. Wędzenie szynki na zimno było kiedyś najbardziej popularną metodą, ponieważ dobrze konserwowało potrawy. Obecnie — w dobie lodówek i zamrażarek — nie dla wszystkich musi być to priorytet. Jak wiadomo, nie każdy ma czas i możliwości przygotowywać swojskie wędliny przez kilka dni w wędzarni z prawdziwego zdarzenia. Proces ten wymaga z resztą nie tylko czasu, ale także doświadczenia i umiejętności. Osoby początkujące chwalą więc metodę wędzenia na ciepło.

Z drugiej strony wędzenie na zimno zapewnia nie tylko lepszą trwałość wyrobów. To także gwarancja niepowtarzalnego smaku i aromatu, które nie zawsze można uzyskać w wysokich temperaturach. Warto więc przynajmniej raz na jakiś czas wprowadzić na swój stół szynkę wędzoną na zimno.

Podsumowanie

Czym się różni wędzenie szynki na zimno od wędzenia na ciepło?

Wędzenie na ciepło Wędzenie na zimno
  • wędlina nie wymaga peklowania
  • wędzenie trwa kilka godzin
  • temperatura wędzenia: 90°C
  • można przeprowadzić wędzenie w beczce lub wędzarni turystycznej
  • wędliny wędzone na ciepło nie są tak trwałe, jak te wędzone na zimno ani tak aromatyczne
  • wędlina wymaga przynajmniej 24-godzinnego moczenia w solance
  • wędzenie trwa kilka lub kilkanaście dni
  • temperatura wędzenia: 30°C-33°C
  • wędzenie przebiega w profesjonalnej wędzarni
  • wędzone wędliny są bardzo trwałe i mają silny aromat

Jeśli chcesz przygotować wędzonki we własnym ogrodzie, ale nie masz zbyt wiele czasu ani doświadczenia — polecamy wypróbować wędzenie na ciepło. Warto jednak przynajmniej raz na jakiś czas zamówić szynkę wędzoną na zimno. Co, jeśli nikt w Twojej okolicy nie sprzedaje własnych swojskich wyrobów? Zamów naturalne wędliny w sklepie online. Jest to całkowicie bezpieczne, ponieważ paczka z wędlinami jest odpowiednio zabezpieczana na czas dostawy. Możesz więc mieć pewność, że każda wędzonka i każdy wyrób wędliniarski z podrobów dotrze do Ciebie w idealnym stanie.